Horari per a la Conferència 2009

Ací teniu la meua activitat durant la conferència. Stephen Downes, Half an Hour (blog de mitja hora) [L’enllaç] [Etiquetes: Newsletters]

Aquesta revista la publica…

Més coses al respecte de la controvèrsia sobre la revista falsa d’Elsevier; la cosa durarà… “Em sembla que la integritat d’Elsevier estava en dubte fins i tot abans d’aquesta revelació desagradable i emprenyadora.” Sí, el tema és terrible perquè confirma allò que se’n pensava, en lloc d’escampar els dubtes. I aquest és exactament el tipus de reptes que els mitjans comercials – que estan absolutament compromesos i sense remei – acaren quan ens demanen que paguem pels seus productes. Gavin Baker enllaça a altres respostes sobre les notícies d’accés lliure (Open Access News). Crooked Timber informa que l’escàndol és més profund que no es pensava. TechDirt explica que Elsevier tenia una divisió completa produint revistes falses. Barbara Fister, ACRLog [L’enllaç]

Com s’adapta l’educació superior a la Web 2.0? Quin repte suposa la web 2.0 a l’ensenyament superior?
L’article pateix les conseqüències inevitables de mirar les noves tecnologies des de la perspectiva de l’ensenyament superior. Si s’hagués mirat des de la perspectiva de l”aprenentatge’ el resultat hauria estat diferent. Dit això, estic d’acord que “les universitats haurien de ser pro-actives en desenvolupar i implementar noves estratègies d’alfabetització en mitjans per als seus membres, inclòs el professorat.” Perquè no està clar que comprenguen ara els nous mitjans.
Brian Kelly, UK Web Focus (enfocament en la web al Regne Unit) [L’enllaç] [Etiquetes: Web 2.0, Nous mitjans]

Ja n’hi ha prou amb coses gratuïtes

Sembla que amb el col·lapse econòmic, la batalla entre la Internet gratuïta i la de pagament estem en una nova fase. Les agències de continguts tradicionals s’estan desesperant i declaren “la fi d’allò gratuït”. Açò no té res a veure – com suggereix James Farmer – amb si la gent està suficientment agraïda per la caritat dels proveïdors de serveis. Té a veure, crec jo, amb el tipus de model econòmic que com a societat global estem implantant – un que afavoreix les empreses de mitjans enormes, ben assegurades i poderoses, en lloc de veus petites, àgils i independents. I amb la qüestió de si volem pagar per allò que proporciona el món de les empreses. James Farmer, incorporated subversion (subversió empresarial) [L’enllaç]

Proper09: Entrevista en vídeo amb Chris Messina sobre l’estat actual del document d’identitat obert (OpenID)

Com sempre, la incapacitat dels grans jugadors de treballar junts està afonant de nou una iniciativa positiva. “La major part dels grans noms que lliuren documents d’identitat oberts (OpenID) encara no permeten que els usuaris puguen accedir als seus serveis amb les identitats digitals. És sorprenent qie la gran excepció siga Facebook.” Relacionat: El Add-on experimental de Firefox deixa entrar OpenID en el navegador (de WebMonkey, mico de la web). Robin Wauters, TechCrunch [L’enllaç] [Etiquetes: Video, OpenID, DI obert, aprenentatge basat en Projectes]

L’objectivitat de Popper i el creixement del coneixement

Per què és rellevant Popper? Entre d’altres coses, per això: “Popper (1966, p. 395) ens prevé sobre la ‘màgia de paraules ben sonants’ i el ‘poder de l’argot’ que s’hi troba en doctrines ‘plenes d’error lògics i de trampes, i que es presenten un caire pretensiós impressionant. Això va soscavar i fins i tot reduir els estàndards tradicionals de responsabilitat i honestedat intel·lectual. També contribueix a l’augment de les filosofies totalitàries i, pitjor encara, a la manca de resistència intel·lectual contra elles.” Revisió de Peter Slezak, Notre Dame Philosophical Reviews (revistes filosòfiques de la nostra mare de deu) [L’enllaç] [Etiquetes: Patents]

Causació Mental: El problema Ment-Cos

Un nombre sorprenent de gent creu que hi ha una ment no física a més del cervell i del cos. Això no seria cap problema si no fos perquè també pensen que que la ment causa esdeveniments físics, com ara el comportament. No hi ha cap tema concret que siga ‘no físic’ per se; el color roig, l’esperança, que siga apropiada una resposta, i el reconeixement d’una cara són tots no-físics. I també la ment, que si més no és epifenomènica, i es pot dir que és no-física. Però com poden els epifenòmens – mera aparença, diríem – causar esdeveniments físics? Des del meu punt de vista, la cause eficient ha de raure en la fisicalitat del propiesdeveniment, no en l’aparença. Aquesta és una bona revisió de l’entramat complicat que anomenem ‘causació’ en relació amb els fenòmens mentals. La idea principal? La imatge simpàtica d'”A causa B” està profundament equivocada. Revisió de Sara Worley, Notre Dame Philosophical Reviews [L’enllaç]

El pla de Califòrnia de llibres de text digitals de codi oberts s’enfronta a barreres

John Concilus m’envia aquesta notícia sobre el nou pla de Califòrnia per impulsar els llibres de text de contingut lliure i hem estat parlant sobre la naturalesa de dalt-a-baix de la iniciativa, la idea d’una “llista aprovat per l’estat de llibres de text digitals, de codi obert i segons una llista d’estàndards aprovada prèviament,” i la idea de ‘col·laboració’ pel fet d’enviar la teua contribució a una agència central. Aquest article d’Ars Technica té més detalls. I avui veiem en Slashdot que quasi erren la qüestió. Ryan Paul, Ars Technica [L’enllaç] [Etiquetes: llibres]

McLuhan sobre el futur de l’educació: la classe de 1989

Norm Friesen ha escanejat i enviat aquest important article de McLuhan d’un exemplar de la revista Look de 1967. Paga la pena llegir-lo, i difícil de localitzar. “Una de les coses més impactants és la similaritat de molts arguments que feia McLuhan en 1967 i els que es fan avui en dia, 42 anys després:

* que les escoles estan tan passades de moda com el model de producció en massa en què es basen; i que formes de ‘tractament en massa a la mida’ són una promesa d’una aproximació radicalment diferent a l’educació
* que les ‘demandes, la pròpia naturalesa d’aquesta època de nova tecnologia electrònic… [inevitablement] donarà nova forma al futur de l’educació’
* que les ‘parets entre l’escola i el món continuaran desdibuixant-se’
* que els ‘educadors del futur donaran valor i no temeran les aproximacions noves, les solucions fresques.'”
Norm Friesen, Weblog [L’enllaç] [Etiquetes: escoles, aprenentatge Online, a la Carta, similaritat]

Copyright 2008 Stephen Downes, Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 20 May, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos