Braga, Portugal

Assegut a un restaurant al nord de Portugal, menjant bacallà salat i bevent vi, i llegint a Hemingway. Més sobre els clàssics, ací. Stephen Downes, Flickr [L’enllaç] [Etiquetes: Wikipedia, Flickr]

Sobre Bateson

Bateson és sobre l’ecologia de proposicions, l’evolució de la veritat. Però tampoc és exactament això, perquè tots són sistemes i retroalimentació. “A Bateson no se l’entén clarament perquè el seu treball no és una explicació sinó una comissió. I com va dir Wittgenstein, una comissió ens diu què hem de fer.’ En el cas de Bateson, el que hem de fer és reprogramar-nos, entrenar la nostra intel·ligència i imaginació de forma que funcione segons configuracions radicals. Heinz Von Foerster diu que ‘la maledicció del meta-llenguatge és que du les robes d’un llenguatge de primer ordre, un ‘llenguatge objecte.’ Per això, qualsevol proposició du associada una tremenda ambigüitat: Es va fer en metallenguatge o en llenguatge objecte?’ Ningú no ho sap, i no es pot esbrinar. Qualsevol intent de parlar sobre un meta-llenguatge, és a dir, de parlar en meta-meta-llenguatge, fracassarà. Com va observar Wittgenstein: “Mantén-te callat!” Però Bateson no pot estar-se callat.” I per això et dic (com Friere) – el primer que necessites per tal d’entendre aquesta manera de pensar és emancipar-te, alliberar-te- perquè si estàs en posició de dependència subjectiva sobre la veritat, no estàs en el sistema de referència epistemològic adequat per a veure. John Brockman, Edge [L’enllaç]

Per l’amor de deu, Margaret

Gregory Bateson, Margaret Mead i Stuart Brand sobre cibernètica, sistemes, xarxes i art. Diu Mead: “Allò que més em va agradar de la cibernètica, apart de les coses que sabeu, en el camp d’organització social, era la interacció entre la mare i el fill. Havia hagut massa èmfasi en que hi havia diferències temperamentals entre xiquets, i un responia de manera diferent a un xiquet hiperactiu que a un de tranquil. Però l’extensió amb què hi havia un sistema en què la mare era depenent d’allò que el xiquet havia après, com un estímul per a la propera posició, no estava ben articulat fins que van començar les conferències de cibernètica.” I això em fa preguntar-me: tractaries de la mateixa manera tots els xiquets? Quina mena de realitat terrible a l’estil Ayn Rand seria? Més Mead: “Els americans sempre estan solucionant problemes a trossos. Sempre els estan resolent des de zero i artificialment perquè són tots nouvinguts i no tenen decisions basades en una cultura.” CF. George Lakoff. Stuart Brand, Oikos [L’enllaç] [Etiquetes: Estats Units, EUA, xarxes, Interacció]

Número és diferent de Quantitat

Un article ben interessant. I em fa preguntar-me: una persona va dir que volia evidència que la darrera innovació funcionava. Amb un moviment de mà li vaig dir que observara les cares felices, els xiquets satisfets, els adults productius. Sí, va dir, això està molt bé. Però estic interessat en mesurar aquests canvis. Necessite nombres, xifres. Ah!, li dic, aleshores no estàs interessat en mesurar els canvis, sinó que estàs tractant de trobar patrons en els canvis, en dur-te alguna cosa que pugues veure i convertir (digitalment) en alguna cosa que pugues reconèixer. (Com va dir Wittgenstein sovint, la precisió sobre el significat de les paraules sol eliminar les disputes.) Gregory Bateson, Oikos [L’enllaç] [Etiquetes: Aprenentatge d’adults]

Parlar viu i parlar mort en Psicoteràpia

“El que es necessita en el context on la gent creu que necessiten ajut per a revisar, canviar o reconstruir les seues experiències és un domini en què tinguen llibertat per a experimentar junts de manera que s’hi generen novetats. El domini en qüestió ha de ser una nova xarxa de conversacions, i aquesta xarxa s’ha de caracteritzar per les propietats que he descrit com una xarxa de parlar en viu.” I moltes altres qüestions sobre llenguatge viu i mort, poder i conversació en aquest assaig sobre Gregory Bateson. Gràcies a Paul Bouchard per assenyalar-me’l. Vincent Kenny, Toward an Econogy of Conversations (Cap a una Econogia de conversacions) [L’enllaç] [Etiquetes: xarxes, Experiència]

Copyright 2008 Stephen Downes, Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 16 May, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos