Disseny intencionat: kit d’eines versió 0.9 (Toolkit V.0.9)
Açò es relaciona amb el que pense sobre el que la gent anomena ‘alfabetització per al segle XXI’ (no m’agrada el nom i m’agradaria proposar una alternativa, tot i que fora per a escapar de les interminables batalles sobre educació que es donen als EUA). Dan Lockton ha arreplegat un conjunt de patrons de disseny molt informatiu i revelador, que cafracteritzen la relació entre informació i arquitectura. Aquests patrons mostren com el disseny físic es pot fer servir per a influir en els punts de vista, per a canviar comportaments, per a persuadir. És un
tour-de-force. I és exactament el tipus de nova alfabetització que tinc en ment quan parle sobre moure’s més enllà del text, més enllà de les paraules i de les proposicions, més enllà dels ‘fets’ i dels ‘principis’.
Lockton no està tot sol; de fet, he trobat moltes temes relacionats durant el cap de setmana. Henry Jenkins, que normalment és massa auto promocional i massa pendent dels mitjans pop per al meu gust, pega en el clau amb un conjunt de patrons
critics en els mitjans contemporanis. També Beth Kanter parla d’estratègies socials i eines per a comunitats de pràctica, que és una altra pesa crítica d’aquesta nova alfabetització. Tom Woodward, per la seua banda, parla d’habilitats per a fer presentacions que utilitzen aquests mitjans nous. Presentació Zen sobre bones experiències visuals.
I si haguera cercat, hauria trobat molt més exemples. La idea és que hi ha una disciplina de ‘nova alfabetització’ (o om es diga) que s’està formant, i que es composa d’elements com ara els exemples que he mostrat. L’educació en aquesta nova alfabetització pot i ha de ser reemplaçada el model d’ensenyament naïf basat en texts i tests, en retenció de fets per memorització, que ha dominat durant el darrer segle. Com vaig dir en la meua xerrada a Melbourne, un dels problemes que vam tenir durant el segle passat era que era
massa fàcil aconseguir que els estudiants aprengueren coses, recordaren coses; era massa fàcil persuadir-los, massa fàcil convèncer-los, massa fàcil emplenar-los de prejudicis i d’enviar-los a la guerra.
Amb els problemes nombrosos i complexos a què s’enfronta la sociatat avui dia, ja no tenim aquest luxe. Millor serà que comencem a fer-ho millor.
Dan Lockton, Design With Intent (disseny amb intenció) [L’enllaç] [Etiquetes: Visualització, Nous mitjans, Experiència]

Instal·lar Apache, accessos (logins) SSL segurs a Drupal i suport multilloc de Drupal sobre Ubuntu
Ací teniu les instruccions sobre com instal·lar un lloc web tipus Drupal. No és tan senzill com s’hi diu, però n’aprendreu un munt, com jo he aprés fent quelcom de semblant (i així és com s’aprèn, no perquè algú et diga com fer les coses).
Doug Holton, EdTechDev [L’enllaç] [Etiquetes: sistemes de gestió de Continguts, Drupal]

Qui salvarà el periodisme? Nosaltres!
Que conste: sempre he pensat que el que faig jo ací és una mena de periodisme, i un dels tipus de periodisme que reemplaçarà allò que ens subministren els mitjans tradicionals avui en dia. ‘Durant les dècades següents el periodisme serà un grapat de casos especials. Molts d’aquests models es basaran en amateurs com a investigadors i escriptors. Molts d’aquests models es basaran en patrocinadors o beques o llegats, en lloc d’ingressos.”
Wesley Fryer, Moving at the Speed of Creativity (movent-se a la velocitat de la creativitat) [L’enllaç] [Etiquetes: Recerca]

Edupunk no se’n va, s’hi quedarà
En els anys 80 punk va ser reemplaçat per la
Nova Onada, que s’hi assemblava molt, llevat que els artistes anaven bruts, no eren de fiar i tenien mala reputació. Quan he llegit que “Martin vol obrir el VLE i aplicar les idees d’edupunk en un context institucional context [i no com] una cosa subversiva, ni que siga un repte per a l’establishment, sinó com una manera de millorar l’entorn d’ensenyament/aprenentatge,” L’anomenaria N-Ed Wave (nova onada en educació) o quelcom semblant… Graham Attwell, Pontydysgu [L’enllaç] [Etiquetes: Edupunk, Wikipedia]

L’economia de reciprocitat
Una cosa que les persones tendeixen a confondre sobre les xarxes és que les interpreten com una mena d’economia o de propostes valuoses. Per exemple, Martin Weller diu: “Em sembla que estem descobrint que com qualsevol economia (i economia no ha de significar diners, la selecció natural apareix com a conseqüència de l’economia de la naturalesa) l’establiment de qualsevol ‘riquesa’ requereix esforços, temps o innovació.” Però crec que aquesta metàfora és molt enganyosa. Com li he escrit en els comentaris: “No es tracta de reciprocitat, sinó de compartir. Un concepte ben diferent.”
Martin Weller, The Ed Techie (l’amant de la tecnologia educativa) [L’enllaç] [Etiquetes: xarxes]

El meu lloc o el teu? Ser anfitrió d’ensenyament Web 2.0
Una bona entrada de Terry Anderson sobre les opcions d’allotjament que té una institució que cerque d’instal·lar programari lliure i de codi obert de SGA / LMS (sistemes de gestió d’aprenentatge / learning management systems) com ara Moodle:
1. Allotjar-se darrere de les parets del jardí: darrere d’una protecció de la institució via contrasenya –
2. Allotjar-se en el jardí davanter: allotjar-se en la institució però permetent l’accés, la visibilitat i els comentaris des de l’exterior de la comunitat institucional.
3. Allotjar-se via llicència CC (Commons), o en el jardí d’algú altre: – allotjar-se en llocs externs comercials o sense ànim de lucre.
La discussió ve per la presentació de diapositives recent sobre
Encontre a Canada sobre Moodle, disponible en SlideShare. Relacionat: presentació d’Alec Couros en l’encontre sobre Moodle Moot. Terry Anderson, Virtual Canuck [L’enllaç] [Etiquetes: Web 2.0, Canada, codi Obert]

Llicons del Slideshare-gate
Brian Kelly va escriure (i esborrar tot seguit): “Ja saps com va. Un conviu
durant cert temps. I vos dugueu ben bé. Aleshores alguna cosa va malament. I comences a cercar quelcom nou.” Allò ‘nou’ a què es refereix és SlideBoom que fa servir ací. Sembla que Slideshare ha evitat el seu Moment Ratner. Però no tot són dolços: m’he queixat a Slideshare moltes vegades sobre la fletxa polsant (l’animació) que apareix al damunt de les meues presentacions de diapositives i que no la vull! No m’han contestat. No em va importar, però, la broma de l’1 d’abril (dia dels innocents) que vaig esborrar ràpidament. Bé, i em pregunte per què va esborrar Kelly la seua entrada sobre Slideboom. Brian Kelly, UK Web Focus [L’enllaç] [Etiquetes: magantzems d’objectes d’aprenentatge]

El síndrom de gatet simpàtic: recursos educatius oberts
Estic d’acord amb aquesta afirmació de George Siemens. Estic d’acord amb els recursos educatius oberts (REO / OER). I qui no ho està, llevat de les editorials que volen guanyar diners? Però això no vol dir que no es puga criticar la manera que les proposen les grans fundacions i les universitats. En particular, com diu Siemens:
– Per què REO / OER? Què volem aconseguir? Fer propaganda de la nostra institució?
– Els REO / OER són només decoració si els sistemes i les estructures educatives no canvien.
– Els REO / OER exhibeixen (estan immerses en) determinades ideologies / visions / pedagogies, etc.
Sempre he estat a favor d’un model de desenvolupament de REO / OER
basat en la comunitat i no en les institucions. Però aquest model rep resistències d’aquestes institucions, predominantment les de països més rics, que han rebut la part del lleó del finançament per al desenvolupament de REO / OER. George Siemens, Connectivism Blog (blog del connectivisme) [L’enllaç] [Etiquetes: Avaluació, Connectivisme, llibres, recursos educatius Oberts]

Lluita entre Blackboard (pissarra) i Desire2Learn (D2L, desig d’aprendre)

Sense que beneficie a ningú, les demandes judicials de Blackboard han començat de nou. Ací, Seb Schmoller resumeix alguns esdeveniments recents en el nou plet sobre patents de Blackboard, i el rebuig de Blackboard de la proposta de D2L de milions de $…” Seb Schmoller, Fortnightly Mailing [L’enllaç] [Etiquetes: Desire2Learn, Patents, Copyright, Blackboard Inc.]

Per què no està Dean Kamen en una caixa de dacsa?
Un dels resultats desgraciats de l’era electrònica és que els herois tradicionals i els models de rol per als joves (com eren els autors d’obres literàries i filosòfiques) han estat reemplaçats per icones de música, cine i esports. No es tracta de desqualificar a aquests, però no seria hora que modificàrem el rumb?
Steve Borsch, Connecting the Dots (connectar els punts) [L’enllaç] [Etiquetes: icones, models]

L’estàndard Wi-Fi 802.11b Expira
Glenn Fleishmann diu: “Si vas llegir la lletra menuda de l’acord de llicència que venia en la caixa, veuràs que en vas estar d’acord en comprar l’equip”. Però aposte que cap persona que va el comprar esperava (o volia) que el seu maquinari d’Internet sense fils deixara de funcionar de sobte en 2011. L’apologista Fleishmann no pot justificar aquesta obsolescència incorporada en el producte, tot i que ho intente.
Glenn Fleishmann, TiDBITS (trossets) [L’enllaç] [Etiquetes: sense fils]

Copyright 2008 Stephen Downes, Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 15 April, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos