El futur de l’aprenentatge en línia – Stephen Downes
Ací tens un comentari i la gravació
en Elluminate de la meua presentació en la classe d’Alec Couros anit. Crec que va anar molt bé: quan estic mig constipat no balle al voltant dels conceptes, i això dóna frases ben clares. Paga la pena fixar-se en les “3 L” (que hauria de reemplaçar les “3 R” en les escoles) (citat per Karyn Romeis): “S.Downes va explicar que les comunitats comparteixen coneixement, no el lliuren simplement. Va explorar la diferència entre les dues formes de distribuir-lo. Regalar alguna cosa com a filantrop o acte de caritat implica una posició de superioritat per part del que dóna sobr equi rep, mentre que compartir és quelcom que ocorre entre iguals. Per tant, donar és una acció cap a baix (vertical), mentre que compartir és una acció horitzontal… Així mateix un assistent va remarcar que convèncer algú d’alguna cosa implica una acció de dalt a baix, assumir la superioritat d’una posició sobre l’altra.” Alec Couros, open thinking (pensament obert) [L’enllaç] [etiquetes: escoles]

Exploració de mitjans socials: Twitter no funciona, ara què fem?
Enviar un missatge de text SMS a un grup de persones al mateix temps era una bona idea (tret de Canadà, on Bell ara vol cobrar 15 cèntims per cada missatge enviat o rebut, i això li suposaria més de 10$ cada vegada que actualitze el meu estat). Va ser una idea molt dolenta arranjar el servei en un servidor centralitzat, i per això la ‘balena fracassada’ de Twitter ha esdevingut sinònim de fracàs. Com arreglar-ho? No es resol amb un simple canvi de vaixell cap a FriendFeed. “Si Twitter falla, vegem què cal arreglar i com? I per què no està Twitter arreglant-ho? Per què confien tant en programes de tercers per millorar la funcionalitat de ?”
Lorelle VanFossen, Blog Herald [L’enllaç] [etiquetes: Twitter, missatges instantanis, Canada]

Recepta per al desastre: la fórmula que va matar Wall Street
He trobat aquests texts fascinants. S’hi troben lliçons per als educadors (les mateixes lliçons que abans, però la gent els fa més cas ara). Fixa’t bé en la fórmula que estava en el cor del fracàs: “Va ser una simplificació brillant d’un problema intractable. I Li no va deixar de banda simplement la dificultat de trobar les correlacions; i ni tan sols es va molestar d’esbrinar i calcular les gairebé infinites relacions entre els diversos préstecs que componen un paquet.” La lliçó és que no pots reduir les coses complexes a fórmules simples. Obtenir algunes respostes, sovint
no és millor que no obtenir-ne cap. Felix Salmon, Wired (enllaçat) [L’enllaç] [etiquetes: lliçons, col·lapse econòmic, raons, caiguda. wall street, sistema financer, ensenyament]

Moodle s’alia amb Google
Sembla que Google vol estendre els seus identificadors (ID) als comptes de Moodle. Si no, mira: “Les cambres de Moodle (Moodlerooms), una solució en línia per a l’aprenentatge que poden fer servir les aules de primària i secundària, ha treballat amb Google per tal d’integrar Moodle amb les aplicacions educatives de Google (Google Apps Education); això permet als dos sistemes de comunicació / productivitat funcionar com una sola eina. Els administradors de Moodle poden crear comptes d’usuaris en Moodle i Google en un sol pas, i els usuaris de Moodle poden accedir a les opcions de Google via Moodle mitjançant un sol sistema d’entrada.” Un sol sistema d’entrada. No un DI (document d’identitat) obert (OpenID). Dolent.
Tech&Learning (tècnica i aprenentatge)[L’enllaç] [etiquetes: aprenentatge Online, Google, OpenID, DI obert]

Següent nom d’SCORM!
Bo, haig de confessar que no estic fent un seguiment d’aquest tema. Fa uns anys, i acompanyat de molta fanfàrria, el sistema d’aprenentatge avançat distribuït (Advanced Distributed Learning, ADL) va passar la batuta sobre el model SCORM (model de referència d’objectes de continguts compartits, o Sharable Content Object Reference Model) que es feia servir àmpliament, a un nou grup internacional basat en fer-se membres. Avui llegesc que “la comunitat va decidir que és hora d’abandonar moltes de les hipòtesi desfasades de SCORM i repensar la interoperativitat de sistemes d’aprenentatge basats en imperatiu d’aprenentatge d’avui en dia i en pràctiques de programari modernes.” Bo. Però pas número 1: un nou nom. Jo vaig comentar (en la
discussió en LinkedIn – no estava parant-ne esment) que el nom ‘SCORM’ era el millor actiu de LETSI. Però llegesc en un dels comentaris de la llista LinkedIn: “Sembla que ADL pot triar mantenir el nom SCORM i esperem que els signes de reprendre una bona atmosfera de treball entre IMS i ADL fructifique.” farà això ADL? Regalar el nom i després reprendre’l? En tot cas, jo suggerisc açò: DOWNES (objectes distribuïts amb suport via la xarxa, Distributed Objects With Net Enabled Support). Aaron Silvers, LETSI [L’enllaç] [etiquetes: aprenentatge Online, fer-se Membres, projecte IMS, SCORM, Interoperatibilitat, llenguatge de modelització per a l’educació, Education Modelling Language, EML, Metadades]

Com reorganitzarà la tecnologia al professorat després de la crisi econòmica
L’impacte de l’economia sobre l’educació és molt variada, però alguna podria ser bona. ‘Un àrea on predic canvis fonamentals és l’impacte dels recursos educatius oberts en el mercat dels llibres de text. Les editorials de llibres de text tradicionals han mantingut un model molt rígid durant massa temps, i les universitats han estat còmplices tàcits del sistema. En la era Web aquest negoci monopolista està implossionant.”
Lev Gonick, Chronicle of Higher Education (cròniques d’educació superior) [L’enllaç] [etiquetes: llibres]

És Slideshare el millor lloc d’OER (recursos educatius oberts, REO)?
Si vols rebre recursos d’aprenentatge meus no has d’anar a OCW (open classware, programari obert de classe) o llocs semblants. Ves a SlideShare (compartir presentacions en diapositives), al menys per a les meues diapositives, i pots seleccionar entre unes
146 presentacions que he anat penjant al llarg d’anys. Totes estan amb llicència CC i es poden descarregar. Martin Weller pregunta: “Estan ‘aprenent’, les persones, de Slideshare?” Mira una pregunta millor: aprendrien més de les meues presentacions de diapositives si les obtingueren d’algun dipòsit educatiu que estiguera d’alguna manera obert i federat? Martin Weller, The Ed Techie (seguidor de tecnologia educativa) [L’enllaç] [etiquetes: recursos educatius Oberts, dipòsits d’objectes oberts, programari de cursos obert, OpenCourseWare]

La indústria de gravació, els polítics continuen donant raons falses per donar suport a 3 vagues en Nova Zelanda
Michael Masnick aprofundeix en les falsedats que s’escampen en la campanya per donar suport a la llei ‘culpable en ser acusat’ en Nova Zelanda. “Primer parla el Primer Ministre que menteix dient que Nova Zelanda ha d’implementar la llei per obligacions internacionals. No és cert. Diu que altres països com ara Austràlia i el Regne Unit ja han posat en pràctica plans similars, però això també és fals…. Després, amb molta seriositat, el RIANZ proclama que l’evidència que presenta a les ISP és ‘molt fiable, ben provada i acceptada en tot el món.'”
Michael Masnick, TechDirt (brossa tecnològica) [L’enllaç] [etiquetes: Gran Bretanya, Austràlia]

Copyright 2008 Stephen Downes Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 26 February, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos