Desenvolupament de pensament crític amb lliçons de cìencia que inclouen molts mitjans: Procés i producte
L’autor descriu l’aplicació d’eines de pensament crític en un context d’aprenentatge. “La metodologia inclou investigació, i la col·laboració entre professors en exercici i desenvolupadors de mitjans. Va tenir èxit malgrat diversos factors limitants com ara el temps disponible, la tensió entre l’ús de la perspectiva individual de l’aprenent i la del professor, i la visualització de les possibilitats tècniques.”
Philip Balcaen , Electronic Journal of E-Learnin (revista electrònica d’eLearning). [L’enllaç] [etiquetes: Visualització]

Formalitat i interpretació
Una incursió interessant i atrevida pel reialme de la referència i el significat, que fa servir a Stanley Fish com a punt de partida i incursiona per Russell i Frege. De què va el tema? La hipòtesi, compartida per molts, que les paraules i les frases tenen significat, que el significat no és quelcom que resulta de la interpretació i del punt de vista. “Un formalista creu que les paraules tenen significats clars, i per tal de creure-ho (o perquè ho creu) també ha de creure (1) que les ments veuen aquests significats clarament… [etc.]” La defensa típica del formalisme té una vessant conseqüencialista: “Una vegada comences a anar pel camí anti-formalista, no pots aturar-te enlloc; elimines la connexió entre trets observables i l’especificació del significat.” Pot ser que elimines la connexió directa i inferencial, però encara hi ha molt de lloc, des del meu punt de vista, per a l’empiricisme i el no-formalisme. I per què importa tot açò? Si el formalisme té raó, aleshores l’aprenentatge és simplement qüestió de recordar les paraules (perquè això també proporcionarà el significat). Però si el formalisme no té raó, aleshores l’aprenentatge és quelcom més que simplement recordar, i això és el que jo pense.
Mark Liberman, Language Log. [L’enllaç] [etiquetes: aprenentatge, formalisme]

Portàtils en les aules durant les classes
Una pregunta rellevant de Tony Bates: “Si la majoria dels estudiants tenen portàtils, per què han d’anar físicament a l’aula? Per què no poden rebre un podcast de la classe? Segon, si hi van, per què els professors no els exigeixen que facen servir els portàtils per a estudiar? Per què no separar-los en petits grups i fer que s’engresquen i facen una petita recerca en línia, i tornen al grup amb respostes per a compartir-les?”
Tony Bates, Weblog. [L’enllaç] [etiquetes: Podcasting, Recerca, Portàtils]

Presentació sobre alfabetització en mitjans
El dimarts va ser el dia
d’Internet més segura. Alec Couros fa una presentació sobre alfabetització en mitjans. “La presentació va cobrir diversos tòpics com ara: continguts ofensius (mal gust, sexualitat), vídeos virals i memes, informacions falses (sàtires, llegendes urbanes (hoaxes), scams, phishing), seguretat i cyber bullying o violència entre companys, odi (racisme i violència), xarxes socials i privacitat…” La xerrada anava dirigida als estudiants. Relacionat: la xarxa per fomentar el coneixement sobre mitjans ofereix (Media Awareness Network) nous recursos sobre cyberbullying (gràcies, Clarence Fisher). Alec Couros, Couros Blog. [L’enllaç] [etiquetes: temes de Privacitat, xarxes, Vídeo, Bullying]

Copyright 2008 Stephen Downes Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 12 February, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos