Cicles, davallades i la corba d’èxit
Es tracta de la corba dels cicles d’una empresa (o de l’adopció d’una tecnologia) de Gartner, adaptada de manera que les davallades o precipicis són ara ‘valls de desencant’.
Dave Snowden, Cognitive Edge (punt cognitiu) [enllaç] [etiquetes: adopció, Tecnologia,corba,desil·lusió,entusiasme]

Noves maneres de qualificar
A la revista The Chronicle no li agrada gens el sistema en què les classes d’escriptura estan coordinades per computador (li sembla, potser, més “personal” que les tutoritzen gairebé aleatòriament un conjunt d’instructors mínimament qualificats als que mai veus). Em pregunte què diria l’autor del sistema descrit en Science sobre els
ordinadors com a instructors d’escriptura: “L’opinió de Reid es sobre el “significat i el valor” de l’escriptura dels estudiants. Tanmateix, el significat i el valor no hauria de limitar-se a l’escriptura dirigida a les persones. Resulta interessant que no ens qüestionem de la mateixa manera que els arquitectes facen servir computadores com a ajut per a crear edificis estèticament agradables, ni tampoc qüestionem els entrenadors que sotmeten als jugadors a exercicis de pràctica una i altra vegada, per tal de perfeccionar-ne les habilitats. Ningú no diu: “Aquests exercicis no tenen cap significat.” Paula Wasley, Chronicle of Higher Education (Crònica d’educació superior). [enllaç] [etiquetes: ensenyament assistit per ordinador]

Com són els poderosos caiguts: Articles clàssic rebutjats per economistes de prestigi
Juliette Culver
fa un enllaç a aquest article en què “Joshua Gans i George Shepherd escriu a premis Nobel i altres economistes eminents i els pregunta quins articles de recerca han rebutjat.” Per descomptat que molts dels treballs clàssics en el camp van ser rebutjats en el procés de revisió per pars i, a més a més, els pensadors més importants que van evitar el rebuig ho van fer mitjançant la publicació en altres llocs diferents de les revistes científiques. Jo crec que el sistema de revisió per pars evita la innovació i la salut de la recerca acadèmica, en lloc de reconèixer-la i valorar-la. Joshua S. Gans i George B. Shepherd, The Journal of Economic Perspectives (Revista de perspectives econòmiques). [enllaç] [etiquetes: recerca, professorat, investigació, referee,revisió per pars]

Què es recerca basada en la ciència?
Com diu Doug Noon, aquest és “un altre exemple de com, quan un escriu les regles, la resta de persones ha de poder-les controlar.”
Ací hi ha una descripció del mètode científic per a professors, una explicació que Noon (amb raó) descriu com “la introducció a un llibre de ciències de 6è grau.” Mira per què açò és rellevant: hi ha un moviment que va començar (com va ser la Col·laboració Campbell ) en el sector de salut, anomenat mobilització pel coneixement . La idea és “posar la recerca en pràctica.” Sona bé fins que te n’adones que és una relació unidireccional; els metges són merament (vulguen o no) recipients de (l’anomenat) recerca basada en la ciència. Noon es pregunta: “Quant de pes s’ha de donar a les observacions del professorat en una presa de decisions educatives?” La visió de la ciència del llibre de 6è diu: “cap”. Però en la ciència real comprenem que un experiment controlat és sovint una aproximació molt pobra de la realitat, i mai eliminaríem de l’anàlisi d’una situació la pròpia experiència. Doug Noon, Borderland (territori frontera). [L’enllaç] [etiquetes: Experiència, Wikipedia, Recerca]

Com rescatar les teues pròpies dades de les urpes de Google
Un parell d’eines d’aquestes em són útils: vull aacedir al meu calendari i a les meues entrades a Blogger. En general, no hauria de ser massa difícil recuperar les meues dades de Google (però al és més fàcil que de Facebook i Apple).
Stan Schroeder, Mashable (fet pols). [L’enllaç] [etiquetes: Blogger, llibres, Google]

Retenció
“Si comencem a pagar als professor un plus o els acomiadem en base a resultats de tests al final de l’any, estem establint com a norma que la retenció no importa.”
Tom Hoffman, Tuttle SVC. [L’enllaç] [etiquetes: tests,avaluació]

Portàtils de 10$ per a estudiants
Si pensaves que portàtils a 100$ era atrevit, mira aquesta versió de 10$ que es desenvolupa en la Índia. Aquest país té una llarga història de desenvolupar computadors de baix cost, com ara el
Simputer, i es va oposar al projecte OLPC un portàtil per xiquet), “per estar en desacord al pla de comercialització agressiu OLPC en molts temes,” un d’ellls, el preu. Més en el Chronicle i en The Times of India. I més en Physorg i en I-BlogIndia Express [L’enllaç] [etiquetes: Portàtils, ordinadors]

eTechOhio: idees de reforma escolar i arxius PDF més menuts
No hi ha res millor que un suggeriment que es pot fer servir en el mateix moment que es llig. M’he estat barallant amb una versió molt gran en PDF d’una presentació de diapositives (vaig haver de fer servir PDF perquè Apple utilitza Quicktime per a comprimir imatges, les quals resulta que només es poden veure amb Apple – cosa terrible, per cert). Ací teniu com treballar amb Apple per convertir els 56 Mb en 4.7 Mb
Wesley Fryer, Moving at the Speed of Creativity (movent-se a la velocitat dela creativitat). [L’enllaç] [eiquetes: escoles, Apple]

(Nova) sèrie d’ID oberts, dels dilluns: objectius
Ser expert, escriu Clark Quinn, no es basa en coneixement de fets, sinó que és una memòria de processos i activitats: habilitats basades en fer coincidir dissenys i en trobar significats, més aviat que la memorització. En el lloc de treball, això es tradueix en què els directius no estan interessats en què saben les persones, sinó en quines coses poden fer. Consegüentment, escriu, els objectius d’aprenentatge s’haurien d’escriure en termes de com actua una persona (consecucions) no en coses que recorda.
Clark Quinn, Learnlets (glops d’aprenentatge). [L’enllaç] [etiquetes: objectes d’aprenentatge]

Fer un Blog en un jardí amb murs
Una crítica habitual d’un sistema de gestió d’aprenentatge típic és que agafa una idea bona i la fa malbé. Per exemple, fer blogs dins dels confins de, diguem-ne, Sakai. La motivació és intuïtiva i té sentit: els directius no volen un login d’accés diferent per a l’eina de fer blogs. I volen restringir-ne l’accés. Però això crea la situació en què els blogs dels estudiants no es poden llegir fora del SGA (sistema de gestió d’aprenentatges, o LMS, learning managment system) i ni tan sols poden fer enllaços a les entrades de companys!
Christy Tucker, Experiencing E-Learning (experimentant elearning). [L’enllaç] [etiquetes: LMS,accessos a la Web]

Copyright 2008 Stephen Downes, Contact: stephen@downes.ca

This work is licensed under a Creative Commons License.

Publicado el 10 February, 2009
por en "Chécheres" / FAQ.

Imprimir artículo

Otros artículos